In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mårten Lång Johan Runesson vann långdistansen i Swedish League.

Runesson och Jansson vinnare i tuff långdistans

23 APR 2016 16:45
Helena Jansson och Johan Runesson vann dagens Swedish League-långdistans som avgjordes norr om Göteborg:
- En tuff men väldigt rolig långdistans, summerade Jansson som precis som Runesson vann med två minuters marginal till tvåan.
  • Uppdaterad: 19 NOV 2016 18:19

I helgen avgörs två Swedish League i Ale norr om Göteborg. Först ut var dagens långdistans. Och det blev en rejält utslagsgivande sådan.

Göteborg-Majornas Johan Runesson tog kommandot redan från start:

- Jag kom in i loppet på ett bra sätt. Jag fick en fin inledning, och kunde plocka de ganska enkla kontrollerna till en början på ett bra sätt. Men efter det var det lite småstruligt för min del, säger Runesson som vid den elfte kontrollen kom ikapp Fredrik Bakkman som startat två minuter tidigare.

Bara några kontroller senare kom loppets största misstag då både Runesson och Bakkman sprang för långt i en sluttning vid den femtonde kontrollen och fick vända tillbaka, men någon fara för Runessons seger och Bakkmans andraplats var det aldrig.

För Johan Runesson var detta ett skönt kvitto inför fortsättningen av säsongen. Under de senaste månaderna har han tränat med det danska landslaget i Århus. Och han kommer att återvända dit efter VM i Bohuslän i augusti:

- Det har varit väldigt lärorikt att se hur det danska laget tränar. Det har verkligen inspirerat mig inför min fortsatta satsning, säger Runesson.

Även på damsidan gick loppets vinnare ikapp tvåan ute i skogen. Här i form av Helena Jansson som sprang ikapp Emma Johansson vid den fjärde kontrollen:

- Jag tycker att jag inledde loppet lite knackigt och gjorde en krok till den andra kontrollen. Men efter det flöt det på klart bättre. Framför allt lyckades jag bra med mitt vägval på den första långsträckan. Och när jag kom fram till kontrollen såg jag Emma. Efter det har vi sprungit tillsammans då och då, men vi har tagit olika vägval på de flesta kontrollerna, säger Jansson.

Hur summerar du loppet?

- På det stora hela var det ett bra lopp. Det var en stabil insats från min sida, men jag upplevde inte att jag hade den där extra växeln att peta in. Men jag tycker att jag ligger bra i fas med tanke på att det är april och att vi fortfarande inte har släppt på träningen, säger Jansson som nu laddar för morgondagens medeldistans.

Kommande helg är det dags för världscupen i Polen, och om en månad väntar EM i Tjeckien.

Noterbart är att Tove Alexandersson slutade på tredje plats, knappt tre minuter bakom Helena Jansson.

På juniorsidan blev det tre ganska klara segrar. Sundsvalls Hanna Hugosson vann D18 med över två minuters marginal till tvåan. I H18 och H20 var segermarginalen för Simon Imark respektive Simon Hector över tre minuter. Tajtast var det i D20 där Elin Carlsson var halvminuten före Tilda Johansson.

Resultat

Damer, 9,2 km: 1) Helena Jansson, Ravinen, 72.09, 2) Emma Johansson, Domnarvet, +2.10, 3) Tove Alexandersson, Stora Tuna, +2.49, 4) Lina Strand, Göteborg-Majorna, +4.28, 5) Karolin Ohlsson, Järla, +5.39.

Herrar, 14,4 km: 1) Johan Runesson, Göteborg-Majorna, 100.25, 2) Fredrik Bakkman, Lidingö, +1.59, 3) Hector Haines, do, +4.15, 4) Johan Högstrand, IFK Göteborg, +4.58, 5) Joakim Svensk, Stora Tuna, +7.40.

D18, 6,3 km: 1) Hanna Hugosson, Sundsvall, 64.49, 2) Gabriella S Bergander, Eksjö, +2.15, 3) Hanna Mårtensson, Skogsstjärnan, +3.02. 

H18, 7,6 km: 1) Simon Imark, Tullinge, 56.48, 2) Isac von Krusenstierna, +3.03, 3) Jesper Svensk, Stora Tuna, +3.29.

D20, 7,2 km: 1) Elin Carlsson, Pan-Kristianstad, 69.55, 2) Tilda Johansson, Orion, +0.30, 3) Elin Pettersson, IFK Göteborg, +3.04.

H20, 10 km: 1) Simon Hector, Snättringe, 77.35, 2) Filip Wadsten, Landehof, +3.06, 3) Filip Grahn, Hestra, +4.02.

Totalställning

- Länk till totalställningen i Swedish League

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons