In English
Hoppa till sidans innehåll

Upp till bevis i Dalarna: "VM-platser att springa för på samtliga distanser"

13 MAJ 2015 09:00
För många svenskar innebär Kristi himmelsfärd ledighet och vila. För Sveriges orienteringselit är det tvärtom - nu är det upp till bevis. ”Det finns VM-platser att springa för på samtliga distanser i Dalarna", säger förbundskapten Håkan Carlsson.
  • Uppdaterad: 15 MAJ 2015 10:34

Efter starten i Dalsland rullar Swedish League vidare med tre tävlingar i Dalarna.

Det handlar om sprint och medel i Säter torsdag och fredag och sedan om en tung, sugande långdistans i Bjursås på söndag.

Givetvis är det spännande att se vilka som avancerar i Swedish League inför avslutningen i Umeå, men kommande dagar står ännu mer på spel. Landslagsledningen har länge varit tydlig med att helgens tre lopp också är uttagningstävlingar inför VC-omgången i Norge och Sverige, 3-7 juni, vilken i sin tur är viktig om man vill slå sig in den VM-trupp som reser till Skottland.

- Loppen i Dalarna kommer tillsammans med internationella värdetävlingar de senaste åren vara uttagningsgrundande. Vi kommer att kolla distansspecifikt på uttagningarna inför världscupen och VM, men vi kommer även ha den totala världscupen med i beräkningarna när vi tar ut, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Hur ser tidtabellen ut när det gäller uttagningarna? 

- Truppen till världscupen tas ut efter helgen. VM-laget tas ut efter världscupen.

Och hur stor blir truppen till världscupstävlingarna i Bohuslän?

- Den kan bli allt från åtta upp till kanske tolv löpare per kön, beroende på vilka löpare som springer vilka distanser. Åtta löpare per individuell distans är det som gäller. Av löparna till världscupen kommer sedan ett antal att bli uttagna till VM.

Vad är det då som väntar i Dalarna kommande dagar? Jo, på torsdag är det sprint i Säter. 1467 deltagare är anmälda och från 11.50 rusar senioreliten ut i den gamla trästaden med anor från 1600-talet.

- Sprintbanläggaren Leif Gustafsson har gjort det han kunnat för att få till intressanta vägvalssträckor på elitbanorna, så det gäller att se upp i det högt uppskruvade tempo som krävs för en topplacering, säger tävlingsledaren Per Sandberg.

På fredag väntar en medeldistans och precis som under torsdagen är Säters IP arena. 2412 är anmälda och 12.00 startar senioreliten. Terrängen består av barrskog med inslag av björk, gallringsskog och hyggen. Inledningen av banorna går i ett område med få stigar för att mot slutet övergå till stigrikt område i anslutning till bebyggelse. Det är delvis detaljrikt för att mot slutet av banorna övergå till mer detaljfattigt. Kuperingen är måttlig och mot slutet svag.

- Det är en, som vi tror, riktigt utmanande medeltävling. Kjell Klaar har jobbat över året på att få till utslagsgivande banor för elitklasserna som kommer att tävla i en terräng som ställer olika krav både i orienterings- och löpteknik, säger Sandberg.

På söndag sedan avslutas Swedish Leagues andra omgång med en långdistans i Bjursås. 2320 löpare är anmälda och eliten startar från 9.30.Skogen består av vildmark som genomkorsas av någon enstaka mindre stig. Det finns några större mossar som kan vara blöta och tungsprungna. Området är måttligt till starkt kuperat med upp till 150 meters höjdskillnad från lägsta till högsta punkten. Mestadels är det detaljrikt både i sluttningar och på höjder. Huvudsakligen handlar det om barrskog i varierande ålder. Framkomligheten är mestadels god, men det finns områden som är mer steniga och det är tung löpning i blåbärsriset. 

- Det är antingen upp eller ner och det finns få stigar där man kan ta igen sig. Skulle det vara platt så är det antagligen en myr och då är det ofta ännu tyngre … Området är spännande eftersom det bjuder på omväxlande orientering som ställer krav på både löparnas orienteringsteknik och deras förmåga att springa i olika terrängtyper, skriver banläggarna.

Förbundskapten Håkan Carlsson menar att terrängen i Dalarna är lik terrängen i Skottland, där VM avgörs 31 juli-7 augusti.

- Det är en långdistans i ganska tuff, kuperad terräng med delvis tunglöpt underlag. Medeldistansen avgörs i mer snabblöpt terräng med vegetation som skiftar. Sprinten går i en ganska ordinär stadsmiljö. Det är viktigt att få en bra genomkörare på bra banor i relevant terräng, dels som en del i förberedelserna mot VM, dels för att skaffa underlag till uttagning.

Hur många platser finns det att slåss om i Dalarna?

- Annika Billstam är i egenskap av regerande världsmästarinna klar både för världscupen och VM. I övrigt har ingen fått officiell förhandsuttagning, vare sig till världscupen eller VM, men det är klart att har man tagit internationella medaljer eller sprungit på motsvarande nivå internationellt det senaste året så har man ett stort plus inför uttagningarna. Uttagningar handlar om avancerade ekvationer och jag kan inte precisera antalet platser som är beroende av helgens tävlingar. Vad jag däremot kan säga är att det finns både världscups- och VM-platser att springa för på samtliga distanser under helgens tävlingar.

Mer info om tävlingarna hittar du i Eventor

Vad väntar i Dalarna? Se arrangörens video nedan!

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons