In English
Hoppa till sidans innehåll
I förgrunden: Gustav Bergman vid sista kontrollen, med Alva Olsson just bakom. I bakgrunden: Tove Alexandersson på väg mot varvning.

Alexandersson och Bergman visade klassen i Swedish League-premiären

09 APR 2016 16:48
Tove Alexandersson och Gustav Bergman visade klassen när Swedish League 2016 rivstartade med en sprint i skånska Brösarp. "Den här helgen har det verkligen lossnat", säger Bergman, och Tove Alexandersson har liknande känslor: "Det känns som att det är på uppgång."
  • Skapad: 09 APR 2016 16:48

Den svenska orienteringseliten har ett riktigt tufft schema innevarande helg: tre lopp på tre dagar och landslagsledningen har varit tydlig med att den som vill slå sig in i EM-truppen måste upp till bevis.

Efter fredagens medeldistans var det så dags för årets Swedish League-premiär. Sprint stod på programmet och det handlade om en bana där den första delen inte gick i stadsmiljö, något som överraskade en del löpare.

- En jättekul inledning! Vi sprang ju uppe på kullarna här, öster om Brösarp, och det var lite speciellt. Det blev som jag hade hoppats, men inte riktigt vågat tro, säger OK Ravinen-stjärnan Gustav Bergman, som även vann fredagens medeldistans (en observationstävling som inte tillhör Swedish League).

- Jag är nöjd med båda loppen. Jag har varit lite sliten i kroppen de senaste veckorna efter mycket träning och det har varit tufft att komma igång i tävlingsfart. Den här helgen har det verkligen lossnat så det känns skönt, säger Bergman, som tillhör det gäng som tidigare fått landslagsledningens klartecken inför världscupen i Polen och EM i Tjeckien.

Den gruppen tillhör varken lördagens tvåa Emil Svensk, Stora Tuna, eller trean Martin Regborn, Hagaby GoIF. Båda skickade nu en spännande signal till förbundskapten Håkan Carlsson; Svensk var bara tre sekunder efter Bergman - Regborn var tolv sekunder från segraren.

Fyra på herrsidan var OK Linnés Albin Ridefelt, som var tvåa på fredagens medel.

På damsidan kvitterade Tove Alexandersson ut segern. Stora Tuna-esset var 17 sekunder snabbare än tvåan (för andra dagen på raken) Lina Strand, Göteborg-Majorna OK, och 20 före Anastasia Denisova, Sävedalens AIK.

- Jag är väldigt nöjd med dagen. Jag gjorde ett bra lopp, inga misstag alls, men det var ganska lätt orientering. Det var en del vägval där det gällde att välja rätt och sedan var det mycket löpning, säger Alexandersson, som liksom Bergman känner att det går bättre och bättre dag för dag.

- Formen har varit ganska dålig de senaste veckorna, men nu kändes det betydligt bättre. Det känns som att det är på uppgång, så det ska nog vara bra till de internationella tävlingarna som kommer.

Väldigt nära pallen var Järlas Karolin Ohlsson. Hon var 22 sekunder efter Alexandersson, men bara fem sekunder från andraplatsen.

I morgon avslutas tävlingarna i Skåne med en tuff långdistans.

Resultat, sprint, Swedish League, Brösarp

Damer
1) Tove Alexandersson, Stora Tuna OK 13.40, 2) Lina Strand, Göteborg-Majorna OK +0.17, 3) Anastasia Denisova, Sävedalens AIK +0.20, 4) Karolin Ohlsson, Järla Orientering +0.22, 5) Nadiya Volynska, OK Orion +0.35, 6) Marika Teini, SK Pohjantähti +0.36, 7) Alva Olsson, Linköpings OK +0.44, 8) Ursula Kadan, OK Pan-Kristianstad +0.48, 9) Anna Haataja, SK Pohjantähti +1.03, 10) Elsa Jansson, Järla Orientering +1.04
Herrar
1) Gustav Bergman, OK Ravinen 14.22, 2) Emil Svensk, Stora Tuna OK, +0.03, 3) Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro +0.12, 4) Albin Ridefelt, OK Linné +0.25, 5) Andrey Salin, Sävedalens AIK +0.27, 6) Oskar Sjöberg, OK Linné +0.38, 7) Johan Runesson, Göteborg-Majorna OK +0.47, 8) Anton Johansson, OK Orion +0.50, 9) Ralph Street, Södertälje-Nykvarn OF +0.51, 10) Eric Börjeskog, Södertälje-Nykvarn OF +0.52

Fullständiga resultat hittas här

Fakta Swedish League
Swedish League är en liga under vårsäsongen för landets bästa seniorer och juniorer. Finaltävlingen avgörs som en jaktstart.
Årets program:
9 april, Andrarums IF, sprint
10 april, Andrarums IF, lång
23 april, OK Alehof/Kungälvs OK, lång
24 april, OK Alehof/Kungälvs OK, medel
5 maj, OK Hammaren, sprint
7 maj, Ockelbo OK, medel
8 maj, Ockelbo OK, lång, final, jaktstart

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons